اکراتوکسین (A)، یک متابولیت ثانویه با وزن مولکولی پایین از سویه‌های سمی خاصی از گونه‌های آسپرژیلوس و پنی سیلیوم، یک آلاینده طبیعی اجتناب‌ناپذیر خوراک و مواد غذایی در سراسر جهان است. شرایط محیطی (دما، pH و رطوبت) سبب تکثیر این قارچ‌های رشته‌ای سمی می‌شود و منجر به تجمع مایکوتوکسین‌ها در سطح مضر برای سلامت حیوانات و انسان می‌شود.

اکراتوکسین A در بین سه زیر گروه اکراتوکسین­ها (A، B و C)، به دلیل اثرات سمی مرتبط و زیان­های اقتصادی، دومین مایکوتوکسین مهم بعد از آفلاتوکسین B1 است (ایندرش و اوماکانتا، 2013). بر اساس تحقیقات سرطان­زایی آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC) اکراتوکسین A را در گروه “احتمالا سرطا­ن­زا برای انسان” طبقه بندی کرده است (1993 IARC,). مطالعات تجربی درون تنی با گونه ­های مختلف حیوانی نیز سمیت کلیوی، سمیت کبدی، سرکوب سیستم ایمنی، تراتوژنیسیته و جهش­زایی ناشی از OTA را تایید کرده است (کی و همکاران، 2015). استرس اکسیداتیو ناشی از پراکسیداسیون لیپیدی که در اثر OTA ایجاد می­ شود، با تأثیر بر سلول‌های ساختاری ضروری در بدن حتی در غلظتی زیر آستانه ایمنی، بر سلامت حیوان و انسان تأثیر منفی می‌گذارد (پریاسمی و همکاران، 2016). یک از خطرهای خاص OTA تجمع باقی مانده آن در بافت­های خوراکی است، که به دلیل انتقال به زنجیره غذایی انسان، تهدیدی بالقوه برای سلامت عمومی می­باشد.

در گونه­های پرندگان، تغذیه با جیره­های آلوده به OTA منجر به مشکلات سلامتی مشهودی از جمله اختلال در رشد، ضریب تبدیل غذایی بالا و تحلیل در اندام های حیاتی مانند کلیه­ها و کبد می­شود (خاتون و همکاران، 2016). در جوجه­ های گوشتی تغذیه شده با 200 میلی گرم OTA/kg برای 3 و 4 هفته، بزرگ­شدن کبد و کلیه­ ها مشاهده شد، در حالی که زخم ضایعه میکروسکوپی برای کلیه­ ها و سپس کبد بالاترین میزان بود (سانتین و همکاران، 2002). درمطالعه­ای دیگر کاهش شدید وزن بدن جوجه­ های گوشتی پس از تغذیه 4/0 و 7/0 میلی­گرم OTA/kg خوراک برای سن پنج هفته مشاهده شد (الاروسی و همکاران، 2006). در مطالعه استو و همکاران (2002)  جوجه‌هایی که در سنین 6 و 10 هفتگی در معرض 5/0 میلی‌گرم OTA/kg خوراک قرار گرفتند، تغییرات شدید ماکروسکوپی، بافت‌شناسی، هماتولوژیک و بیوشیمیایی سرمی عملکرد نشان داد که رشد جوجه‌های گوشتی با غلظت OTA در خوراک ارتباط مثبت دارد.

با در نظر گرفتن سطح آلودگی و شدت تغییر، بهترین راه ممکن برای جلوگیری از زیان­های اقتصادی جلوگیری از آلودگی OTA خواهد بود، اما ممکن است دستیابی به آن به طور کامل امکان پذیر نباشد. درعوض لازم است اقداماتی برای سم‌زدایی مواد غذایی و خوراک‌های آلوده، به منظور جلوگیری از اثرات مضر و جلوگیری از تجمع باقی‌مانده‌ها در بافت خوراک، در زمان مصرف انجام شود (روسو و همکاران 2016). در این رابطه، استراتژی‌های مختلفی اتخاذ شده است و استفاده از جاذب‌های مبتنی بر مواد معدنی رسی، روشی مقرون‌به‌صرفه و آسان در جیره طیور برای کاهش فراهمی زیستی سیستمیک مایکوتوکسین‌ها است. با این حال، جاذب­های مبتنی بر خاک رس کارایی اتصال محدودی را نسبت به مایکوتوکسین­های نسبتاً غیرقطبی مانند OTA، تریکوتسن ها و فومونیزین­ها نشان داده­اند (فیلیپس و همکاران، 2008). بنابراین، مواد مختلف نیز به عنوان عوامل اتصال کاندید بالقوه برای کاهش اثر سمی مایکوتوکسین‌های مختلف با جلوگیری از جذب آن­ها از دستگاه گوارش  مورد بررسی قرار گرفته‌اند. کربن فعال (Activated Charcoal)، یک ماده کربن­دار با تخلخل بالا و سطح داخلی بزرگ است که عمدتاً از حرارت دادن مواد آلی در غیاب اکسیژن تشکیل می­شود (گالوانو و همکاران، 2001). کربن فعال یک پودر نامحلول است که به عنوان پادزهر جهانی برای درمان انواع مسمومیت های شدید استفاده می­شود و همچنین جزو بهترین مواد مورد استفاده برای تصفیه آب می­باشد.

کربن فعال این توانایی را دارد که مواد سمی مختلف را بدون توجه به یونیزه شدن یا نبودن آن­ها بدون هضم در دستگاه گوارش جدا کند و به عنوان یک جاذب برای بسیاری از گازها، داروها و مواد محلول در چربی عمل می­کند (کوتلو و همکاران، 2001). چندین مطالعه آزمایشگاهی کارایی بسیار بالایی از AC را برای جذب مایکوتوکسین ها از محلول های آبی با ظرفیت جذب تا 120 میلی گرم بر گرم نشان دادند. فوکت مارکوس و همکاران (2014) گزارش داد که طی یک مطالعه آزمایشگاهی زغال به طور موثر OTA، آفلاتوکسینB1 و زیرالنون را جذب کرد و پتانسیل جذب درصدی به ترتیب 3/0±7/98، 05/0±9/99 و 4/0±6/99 را در بافر سیترات با  pH3 نشان داد. پلانک و همکاران (1990) پیشنهاد کرد که گنجاندن 1٪ کربن فعال به طور کامل OTA را جذب می­کند، و بدون در نظر گرفتن مقادیر pH از 3 تا 8، یک محلول آبی تشکیل می­دهد. همانطور که در شکل 1 مشاهده می­کنید، در گروه کنترل با افزایش مقدار OTA از 15/0 میلی­گرم به 1 میلی­گرم در کیلوگرم خوراک وزن بدن جوجه­ های گوشتی کاهش یافت. در جیره­های با دزهای ثابت کربن فعال 5/2، 5 و 10 گرم در کیلوگرم خوراک با افزایش سطح OTA، وزن بدن به طور معنی­داری کاهش یافت.

 

منبع

  1. Bhatti, S.A., Khan, M.Z., Saleemi, M.K., Hassan, Z.U. and Khan, A., 2022. Ameliorative role of dietary activated carbon against ochratoxin-A induced oxidative damage, suppressed performance and toxicological effects. Toxin Reviews41(1), pp.108-118.

 

برگردان
دکتر محمد طاهری
متخصص تغذیه و مدیر فنی مرغ مادر زنجیره تولید گوشت مرغ بهشادآفرین

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *